top of page
Search
  • Writer's pictureTherese Strigner

Vi ses på Wacken i regn och solsken men inte pandemi

Updated: Dec 30, 2021

"See you in Wacken Rain or shine but not in pandemic"


2020 börjar som alla andra år med goda utsikter för sommaren, och planeringen för festivalerna är i full gång. Men långt borta i Asien på andra sidan jordklotet hörs viskningar om nått virus som sprider sig, Inte kommer väll det hit tänker vi och fortsätter med livet och planerna som vanligt. Flera hundra ansökningar lyssnas intensivt igenom av flertalet väl utvalda musikkunniga i branschen. Sakta men säkert börjar en lista komma fram med dem utvalda som ska få gå till semifinal. Datum sätts och planeringen är i full gång.


Semifinalerna kommer äga rum i fyra städer Stockholm, Linköping, Motala och Jönköping.

Samtidigt börjar viskningarna från distans komma allt närmre, påtagligheten kring vidden av viruset börjar sjunka in tills regeringen dra i nödbromsen i Mars 2020.



Restriktioner likt inget vi tidigare mött sätts in och vi får planera om gång efter gång. Frågorna är många, ska vi avbryta helt? Ska vi köra på ändå? och svaren finns inte att få. Banden står redo, spelställen ser hur avbokningarna börjar komma in och hur dem blöder ut pengar. Efter många dialoger och inte självklara svar bestäms det ändå att semifinalerna ska köras. Vi måste hinna med en final också innan vi ska ha ett band som är redo att åka till Wacken, med all planering som det innebär. Restriktionerna och begränsningarna kommer ju bara vara kvar i några veckor. Vi trodde ju naivt så här i efterhand att allt skulle vara normalt igen till sommaren.


Spelställena fick bytas om lite och vissa band valde att inte delta p.g.a. av osäkerheten som rådde. Något som vi såklart förstår och stöttar fullt ut. Vi följde rådande restriktioner och satte ett max tak på deltagare till dåvarande 500 personer, och tillslut fick vi igenom tre semifinaler.


Fyra eminenta band, Bleeding Utopia, Faustus, The Overthrone samt Monoscream står som vinnare och skulle få spela i finalen i Maj.".

Men dem veckorna av restriktioner blev till månader. Först sakta, men sedan med en upptrappande fart ser vi hur konserter och festivaler ställs in längre och längre in på sommaren. Det som bara skulle vara i några veckor blev plötsligt år. Detta vet vi såklart inte om ännu, utan nya tag och nya planer tas för 2021.


Ovetandes om 2021:s utsikter firar vi glatt in det nya året. Nya planer börjar formas för att än en gång se dem rivas ner en och en av läget vi befinner oss i. Vaccineringen fick oss att börja se ljuset i slutet på tunneln men resan är lång och hindren på vägen är många.


Nu står vi här 2022 är runt hörnet, dem fyra banden står fortfarande redo och vill spela för sin chans att få tävla i den stora finalen i Wacken. Vi i Wacken Metal Battle och säkerligen även alla er andra törstar snart ihjäl efter att återigen få befinna oss på ett fält omgivna av grym musik med tunga toner som lyfter upp oss och ger energi.


Våra förväntningar inför 2022 är lika skyhöga som vår planering inför finalen dock med en numera påtvingad men kanske behövlig vana vid att saker kan komma att ändras.

Vi hoppas i alla fall att vi ska kunna ses den 14-Maj 2022, på Olearys Vällingby i Stockholm för en fullspäckad kväll med grym livemusik och Sverige finalen av Wacken Metal Battle.


Prenumerera på nyhetsbrevet för att få uppdaterad information




39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page